Κατάγματα της μύτης ανάταξη

Πως γίνονται τα κατάγματα των ρινικών οστών και του ρινικού διαφράγματος;

Τα κατάγματα των ρινικών οστών και του ρινικού διαφράγματος γίνονται μετά από δυνατό χτύπημα στη μύτη (πρόσκρουση σε τζάμι, πτώση, τροχαίο ατύχημα, ξυλοδαρμός, αθλητικές κακώσεις. κλπ). Είναι συχνά μετά από τραυματισμούς στο πρόσωπο, διότι η μύτη είναι το περισσότερο προεξέχον τμήμα του.

Τι παρουσιάζει ο ασθενής μετά από χτύπημα στη μύτη;

Η μύτη αιμορραγεί, πονάει, πρήζεται, και παρεκτοπιζόμενη από τη μέση γραμμή παραμορφώνεται. Ο ασθενής δεν μπορεί να αναπνεύσει και δυσφορεί. Η πιο συνηθισμένη παραμόρφωση είναι το στράβωμα στην μεσότητά της σαν μπανάνα -banana deformity- (εικ.1α,γ,) και η καθίζησή της προς τα κάτω (πτώση της κορυφής), χωρίς να αποκλείεται να είναι οποιασδήποτε μορφής ανάλογα με τη φορά και τη δύναμη του χτυπήματος. Ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον ειδικό χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο ειδικά αν η αιμορραγία δεν σταματήσει γρήγορα.

Εικ. 1α,β. Φαίνεται η μετατραυματική πραμόρφωση της μύτης δίκην μπανάνας (banana deformity) 3 ημέρες μετά το κάταγμα των ρινικών οστών(εικ.1α). Υπάρχουν οι μελανιές στη μύτη και το πρόσωπο, ενώ τα πολλά πρηξίματα έχουν υποχωρήσει. Έγινε χειρουργική ανάταξη του κατάγματος 2 ημέρες μετά – 9/11/2011- δηλαδή την 5η ημέρα από το χτύπημα με γενική αναισθησία. Στην εικ.1β φαίνεται η ευθιασμένη μύτη αμέσως μετά την αφαίρεση του γύψινου νάρθηκα την 6η μετεγχειρητική ημέρα. Όπως βλέπετε δεν έγιναν καινούργιες μελανιές, αντιθέτως έχουν φύγει και οι προϋπάρχουσες που οφείλονταν στο χτύπημα (πτώση στο έδαφος μετά κυνηγητό μεγάλου σκύλου).
Εικ.1γ,δ. Οπίσθια φωτογραφική λήψη (Skyline View). Με την προβολή αυτή μπορούμε να δούμε καλύτερα το στράβωμα της μύτης που εδώ παίρνει την μορφή μπανάνας (εικ.1γ). Στην επόμενη φωτογραφία (εικ.1δ) φαίνεται ο ευθιασμός της μύτης την 6η μετεγχειρητική ημέρα αμέσως μετά την αφαίρεση του γύψινου νάρθηκα. Η χειρουργική ανάταξη έγινε εύκολα με γενική αναισθησία. Αν ο ασθενής προσερχόταν αργότερα, η δυσμορφία θα είχε μονιμοποιηθεί, η αποκατάσταση θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο για την λειτουργική ρινοπλαστική (βλέπε “μετατραυματική παραμόρφωση της μύτης” & “μετατραυματική ΣΡΔ”)

Πως γίνεται η διάγνωση του κατάγματος;

Η διάγνωση του κατάγματος των ρινικών οστών είναι εύκολη μετά τον τραυματισμό και την πιο πάνω κλινική εικόνα. Κατά την εξέταση από το γιατρό (πρόσθια ρινοσκοπία) φαίνεται και η εσωτερική απόφραξη της μύτης από την μετατόπιση του ρινικούδιαφράγματος.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται όμως με την απλή ακτινογραφία των ρινικών οστών όπου φαίνεται το κάταγμα και η μορφή του (μονήρες ή πολλαπλό κλπ).
Ενδέχεται ακόμη να υπάρχει κάταγμα των ρινικών οστών χωρίς να έχουμε παρεκτόπιση της ρινικής πυραμίδας. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να επέμβουμε άμεσα, καλό είναι όμως να επαναξιολογήσουμε την μύτη μετά από μία εβδομάδα. Η α/α πρέπει να γίνεται πάντοτε και για την επιβεβαίωση αλλά και για λόγους Ιατροδικαστικούς (σε ξυλοδαρμούς κλπ), αλλά και ασφαλειών υγείας.

Ποια είναι η θεραπεία του κατάγματος;

Η θεραπεία του κατάγματος είναι η χειρουργική ανάταξη για τον ευθιασμό της μύτης (της ρινικής πυραμίδας και του ρινικού διαφράγματος) (εικ.1β,1δ,1στ).
Η ανάταξη μπορεί να γίνει είτε με τοπική αναισθησία είτε με γενική νάρκωση και πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

  1. Όταν ο ασθενής προσέρχεται αμέσως και είναι συνεργάσιμος προσπαθούμε να ανατάξουμε το κάταγμα με τοπική αναισθησία. Ο έμπειρος χειρουργός ΩΡΛ μπορεί να τα καταφέρει οπότε δεν χρειάζεται να οδηγηθούμε στο χειρουργείο.
  2. Αν δεν καταστεί δυνατή η ανάταξη με τοπική αναισθησία ή αν ο ασθενής προσέλθει μετά από 2-3 ημέρες το καλύτερο είναι να γίνει η ανάταξη με γενική νάρκωση. Οι χειρισμοί γίνονται καλύτερα και ο ασθενής δεν πονάει.
    Μετά την χειρουργική ανάταξη -είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία- τοποθετείται συνήθως ένας μικρός πωματισμός για μία ημέρα και ένας μικρός γύψινος νάρθηκας για προστασία της μύτης για 5-6 ημέρες (εικ.1,ε).
Εικ. 1ε,στ. Φαίνεται ο ασθενής με το γύψινο νάρθηκα την 6η μετεγχειρητική ημέρα (εικ.1ε) και αμέσως μετά την αφαίρεσή του (εικ.1στ). Όπως βλέπετε η μύτη είναι ευθιασμένη δεν έγιναν καινούργιες μελανιές, αντιθέτως έχουν φύγει και οι προυπάρχουσες που οφείλονταν στο χτύπημα (πτώση στο έδαφος μετά κυνηγητό μεγάλου σκύλου).

Μπορούμε να περιμένουμε μέχρι 7-10 ημέρες ώστε να ξεπρησθεί η μύτη και να δούμε την παραμόρφωση καλύτερα. Μετά το 10ήμερο όμως τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα γιατί το κάταγμα πορώνεται στραβά και η δυσμορφία μονιμοποιείται (βλέπε μετατραυματική παραμόρφωση της μύτης και του ρινικού διαφράγματος). Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο δύσκολη είναι η χειρουργική αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος και της εξωτερικής μύτης με την λειτουργική ρινοπλαστική (βλέπε “σύγχρονη ρινοπλαστική”).

Είναι εύκολη η ανάταξη του κατάγματος;

Σε έμπειρα χέρια είναι πολύ εύκολη ειδικά όταν γίνεται με γενική νάρκωση στο χειρουργείο. Αν όμως δεν αναταχθεί εντός 10 ημερών όπως ανάφερα πιο πάνω είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί μια από τις δυσκολότερες ρινοπλαστικές. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να πεισθούν οι ασθενείς να χειρουργηθούν νωρίς. Θα ταλαιπωρηθούν λιγότερο και το κόστος θα είναι μικρότερο.