Αδενοτομή

Γράφει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Κόλλιας Παναγιώτης.

Τι είναι τα κρεατάκια; Ποια είναι η σημασία τους;

Με τον όρο “κρεατάκια” εννοούμε τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις στην περιοχή του ρινοφάρυγγα. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αποτελούν την φαρυγγική αμυγδαλή και ανήκουν όπως και οι παρίσθμιες αμυγδαλές στον λεμφικό ιστό του οργανισμού.
Όπως και οι παρίσθμιες αμυγδαλές συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού με την παραγωγή αντισωμάτων και βρίσκονται σε δραστηριότητα στα παιδιά (μεχρι την ηλικία των 12 ετών). Μετά σιγά – σιγά ατροφούν και στον ενήλικα σχεδόν δεν υπάρχουν.

Όταν τώρα λέμε ότι το παιδί μας “έχει κρεατάκια” εννοούμε την υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων που πολλές φορές είναι τόσο μεγάλη ώστε να προκαλεί πολλά προβλήματα στο παιδί.

Πως δημιουργούνται τα κρεατάκια;

Σας είπα και πιο πάνω ότι στα παιδιά οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις έχουν σημαντική λειτουργική αποστολή όπως και οι παρίσθμιες αμυγδαλές και έχουν σημαντικό μέγεθος. Όμως υφίστανται εύκολα φλεγμονές -ιογενείς ή μικροβιακές- με ιούς ή μικρόβια που έρχονται με τον εισπνεόμενο αέρα, καθώς βρίσκονται πίσω από τη μύτη. Αυτές οι φλεγμονές που ονομάζονται ρινοφαρυγγίτιδες είναι πολύ συχνές στα παιδιά λόγω του συνωστισμού σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις αποτελούν την κυριότερη αιτία της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν τα κρεατάκια;

Συνήθως δημιουργούν δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη, ροχαλητό κατά την διάρκεια του ύπνου, ωτίτιδες και κυρίως η συλλογή υγρού στο αυτί (αποφράσσεται η ευσταχιανή σάλπιγγα και δεν αερίζεται το αυτί), φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες κλπ. Σε σοβαρότερες καταστάσεις όταν μείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσουν και καρδιοπνευμονικά νοσήματα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ποια είναι η θεραπεία όταν υπάρχουν κρεατάκια;

Η θεραπεία της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι η χειρουργική τους αφαίρεση. Είναι σχετικά εύκολη επέμβαση και μπορεί να συνδυασθεί και με την αμυγδαλεκτομή και με την μηριγγοτομή και την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα αυτιά. Αυτό πολλές φορές είναι αναγκαίο για να μην έχουμε προβλήματα βαρηκοϊας με όλα τα επακόλουθα της στο παιδί.