Είναι καλοήθεις σχηματισμοί του βλεννογόνου της μύτης και των παραρρινίων κόλπων (κυρίως των ηθμοειδών κυψελών). Περιέχουν ένα πυκνόρευστο υγρό (σαν πηχτή βλέννα). Μπορεί να είναι ένας ή συνηθέστερα πολλαπλοί και να κρέμονται από την μύτη σαν ένα τσαμπί από σταφύλι. Το μέγεθός τους μπορεί να αυξηθεί πολύ και να φαίνονται ακόμη και με γυμνό μάτι μέσα στα ρουθούνια. Συνήθως παρουσιάζονται και στις δύο ρινικές θαλάμες. Εάν παρατηρούνται μόνο στη μια μεριά ενδέχεται να είναι κάποια πιο σοβαρή πάθηση (ανάστροφο θήλωμα)

Εικ.1α,β. Φαίνονται οι πολλαπλοί πολύποδες (βέλη) στην δεξιά ρινική θαλάμη ενός ασθενούς με ιστορικό χρόνιας αλλεργικής ρινίτιδας. Στην εικ.1α είναι προς το μπροστινό μέρος και πιο πίσω (εικ.1β) φαίνονται οι πολύποδες σαν τσαμπί σταφυλιού να κρέμονται από ψηλά την οροφή της μύτης.

Η ακριβής αιτιολογία του σχηματισμού τους είναι ακόμη αδιευκρίνιστη. Υπάρχουν διάφοροι προδιαθετικοί παράγοντες όπως η αλλεργία και η δυσανεξία στην ασπιρίνη (φαίνεται ότι το 50%των ατόμων αυτών θα παρουσιάσει ρινικούς πολύποδες), το άσθμα, οι χρόνιες ρινίτιδες και η ευαισθησία της μύτης σε διάφορους παράγοντες όπως η υγρασία, η σκόνη του σπιτιού, η ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ.

Τα κυριότερα συμπτώματα της ρινικής πολυποδίασης είναι:

  • το μπούκωμα της μύτης και η δυσκολία στην αναπνοή
  • η αύξηση των ρινικών εκκρίσεων
  • η απώλεια της όσφρησης και ο πονοκέφαλος

Τα συμπτώματα αυτά χειροτερεύουν όταν εμφανιστούν και επιπλοκές όπως οι φλεγμονώδεις ρινοκολπίτιδες (παραρινοκολπίτιδες) λόγω του κακού αερισμού των κόλπων εξ αιτίας των πολυπόδων.

Πως γίνεται η διάγνωση των πολυπόδων της μύτης;

Η διάγνωση είναι εύκολη στις περισσότερες περιπτώσεις με την πρόσθια ρινοσκόπηση και την ενδοσκόπηση της μύτης. Οι πολύποδες φαίνονται σαν να κρέμονται από την οροφή της μύτης. Τοποθετώντας την αναρρόφηση διαπιστώνουμε ότι κινούνται και έλκονται προς τα έξω.

Η θεραπεία της ρινικής πολυποδίασης είναι κατ’ αρχάς συντηρητική. Με την φαρμακευτική αγωγή έχουμε δει πολλές φορές την μεγάλη υποχώρηση έως και την εξαφάνιση των πολυπόδων. Όμως επειδή μπορεί να υποτροπιάσουν πρέπει να γίνεται τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό.

Χειρουργική Αφαίρεση Πολυπόδων

Αν η ύπαρξη των πολυπόδων επιμένει θα πρέπει να γίνει η χειρουργική τους αφαίρεση ενδοσκοπικά από εξειδικευμένους Ωτορινολαρυγγολόγους. Η αφαίρεση και ο καθαρισμός των κόλπων που πάσχουν είναι λεπτομερής και ριζικός με αποτέλεσμα οι υποτροπές να είναι πολύ λιγότερες. Θα πρέπει οι ασθενείς να λαμβάνουν μετεγχειρητικά φαρμακευτική αγωγή και να παρακολουθούνται τακτικά ώστε να μην γίνονται υποτροπές.

Facebook