Η Σύγχρονη Ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που αποκαθιστά όλα τα προβλήματα της μύτης, λειτουργικά και αισθητικά.

Είναι μια δύσκολη επέμβαση που απαιτεί από τον χειρουργό βαθιά γνώση, μεγάλη εμπειρία, χειρουργική δεξιοτεχνία και ικανότητα να επιλέγει, να συνδυάζει και να εφαρμόζει την κατάλληλη τεχνική για την κάθε περίπτωση. 

Για να θεωρηθεί η ρινοπλαστική επιτυχημένη, πρέπει το τελικό αποτέλεσμα να είναι απολύτως φυσικό και ταιριαστό στο πρόσωπο, χωρίς κανένα εμφανές ίχνος χειρουργικής παρέμβασης και η μύτη να μπορεί να επιτελεί τις λειτουργίες της.

Παρόλο που είναι ένα δύσκολο χειρουργείο, πρέπει να τονιστεί οτι μετεγχειρητικά ο χειρουργημένος δεν πονάει σχεδόν καθόλου και ταλαιπωρείται ελάχιστα.

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται μετά τα 17-18 χρόνια, οπότε και έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σώματος, ενώ δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός προς τα πάνω.

Αισθητική Σημασία της Μύτης 

Η μύτη μας βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου μας και παίζει σπουδαίο ρόλο σ’ αυτό που ονομάζουμε ομορφιά. Οι διάφορες δυσμορφίες που παρουσιάζονται (ύβος, πεσμένη, φαρδιά, μεγάλη κλπ.) ασχημαίνουν το πρόσωπο, κάτι που σε πολλά άτομα προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα (χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και αυτοπεποίθηση). Η επιτυχημένη αισθητική ρινοπλαστική ομορφαίνει το πρόσωπο, ο χειρουργημένος “μεταμορφώνεται” και αυτό βοηθάει πολύ στην επίλυση των ψυχολογικών του προβλημάτων. Επίσης στιε μεγαλύτερες ηλίκιες ο χειρουργημένος μοιάζει πολλά χρόνια νεότερος!!!

Δεν είναι σωστό να ζητάμε έναν συγκεκριμένο τύπο μύτης, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην ταιριάζει στο πρόσωπό μας και να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργικά λόγω της ανατομίας της μύτης μας. 

Λειτουργική Αξία της Μύτης 

Η μύτη είναι το όργανο από το οποίο πρέπει να περάσει ο αέρας ώστε να φτάσει στον πνεύμονα: καθαρός, ζεστός, και υγρός. Στις περιπτώσεις που δεν αναπνέουμε από την μύτη αλλά από το στόμα, προκαλούνται διάφορα προβλήματα όπως:

 • Φαρυγγίτιδες, Αμυγδαλίτιδες, Ιγμορίτιδες, Ωτίτιδες, Λαρυγγίτιδες,
 • Διαταραχές στην ομιλία (κλειστή ρινολαλιά)
 • Ροχαλητό και κρίσεις άπνοιας, κατά την διάρκεια του ύπνου
 • Καρδιοπνευμονικά προβλήματα, λόγω αυξημένης αντίστασης στην δίοδο του αέρα

Οι κυριότερες αιτίες της κακής αναπνοής είναι:

 • Η Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα) Είναι πολλές φορές και η αιτία των εξωτερικών δυσμορφιών και πονοκεφάλων.
  • Διορθώνεται με την πλαστική του ρινικού διαφράγματος ( χειρουργικός ευθειασμός του) 
 • Η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών Είναι αποτέλεσμα χρόνιας ρινίτιδας (αλλεργικής, αγγειοκινητικής, φαρμακευτικής κλπ.)
  • Διορθώνεται με την εφαρμογή υπερήχων (ραδιοσυχνοτήτων), εφαρμογή laser ή κογχοπλαστική
   • Οι ρινικές κόγχες είναι επιμήκεις ανατομικές δομές στο εσωτερικό της μύτης. Σε κάθε ρινική θαλάμη υπάρχουν τρεις ρινικές κόγχες: η άνω, η μέση και η κάτω. Ο ρόλος τους είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, την υγρασία και τη ροή του αέρα που περνά μέσα από τη μύτη. Η υπερτροφία των ρινικών κογχών πρακτικά αναφέρεται στην υπερβολική διόγκωση των κάτω ρινικών κογχών μιας και αυτή είναι που επηρεάζει περισσότερο την αναπνοή.
 • Η παρουσία πολυπόδων ή άλλων μορφωμάτων στο εσωτερικό της μύτης
  • Διορθώνεται με την αφαίρεσή των με την ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων κόλπων – Functional Endoscopic Sinus Surgery (FESS)
 • Η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας Το κλείσιμο (Collapse) των πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων και των ρουθουνιών κατά την εισπνοή
  • Διορθώνεται με εξειδικευμένες και εξατομικευμένες χειρουργικές τεχνικές και αποτελεί την κορωνίδα της ρινοπλαστικής

Η επιτυχημένη λειτουργική ρινοπλαστική επιλύει τα παραπάνω αναπνευστικά προβλήματα βοηθώντας το άτομο να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αναπνέοντας καλύτερα, ζούμε καλύτερα, κοιμόμαστε καλύτερα, είμαστε πιο ήρεμοι!

Η ολοκληρωμένη διαφραγματο-ρινοπλαστική επιλύει ταυτόχρονα τα αισθητικά αλλά και λειτουργικά προβλήματα.

Ανοιχτή ή κλειστή ρινοπλαστική ;

Πρόκειται για την ίδια επέμβαση με διαφορετική χειρουργική προσέγγιση. Το ποια θα επιλέξουμε για την αποκατάσταση, εξαρτάται από τα προβλήματα της μύτης.  

Καλύτερη τεχνική είναι εκείνη που μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα που υπάρχει, με τον λιγότερο τραυματικό τρόπο.  

Στην πράξη η επίλυση των αισθητικών προβλημάτων της μύτης επιτυγχάνεται σε ποσοστό 90-95% με την κλειστή τεχνική και τις διάφορες παραλλαγές της. Η ανοικτή προσπέλαση είναι αναγκαία μόνο σε ποσοστό 5-10%, κυρίως σε περιπτώσεις με πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από ατύχημα ή αποτυχημένη προηγηθείσα επέμβαση.

 • Στην ανοικτή κάνουμε μεγαλύτερες τομές και έχουμε καλύτερο οπτικό πεδίο. Έχουμε όμως μεγαλύτερη τραυματική επιφάνεια, περισσότερο οίδημα, περισσότερο χρόνο αποκατάστασης και πιθανώς μια ορατή ουλή στην στυλίδα (μεταξύ των ρουθουνιών).
 • Στην κλειστή κάνουμε μικρότερες τομές και έχουμε μικρότερη τραυματική επιφάνεια, λιγότερο χρόνο αποκατάστασης και κανένα εξωτερικό σημάδι.

1η Εξέταση, γνωριμία με τον υποψήφιο για επέμβαση

Η πρώτη επίσκεψη είναι πολύ σημαντική και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Κατά τη διαδικασία της εξέτασης ο γιατρός θα αξιολογήσει με λεπτομέρεια την κατάσταση και θα αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται για ν’ απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του υποψήφιου για επέμβαση. Ξεχωριστό κομμάτι της επίσκεψης αποτελεί η φωτογράφιση και η επεξεργασία των φωτογραφιών, με σκοπό να παρουσιαστεί στο υποψήφιο το αναμενόμενο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο και πιο φυσικό από το επεξεργασμένο.

ΩΡΛ ή Πλαστικός χειρουργός ή καλύτερα και οι δύο μαζί? 

Ο καλύτερος γιατρός είναι εκείνος που μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα που έχει η μύτη (λειτουργικά και αισθητικά). Επειδή ο ΩΡΛ γνωρίζει περισσότερο το εσωτερικό της μύτης και τα προβλήματα που παρουσιάζει, αν είναι εξειδικευμένος στην ρινοπλαστική, είναι ο πιο κατάλληλος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και ο Πλαστικός χειρουργός δεν μπορεί να έχει εκπαιδευτεί στον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να χειρουργούν ταυτόχρονα δυο διαφορετικά άτομα, γιατί η επέμβαση είναι μία και πρέπει να γίνεται από έναν γιατρό που την γνωρίζει καλά.

Facebook