Ρινοπλαστική (Πλαστική Μύτης)

Γράφει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Κόλλιας Παναγιώτης.

Τι είναι η σύγχρονη ρινοπλαστική;

Η Σύγχρονη Ρινοπλαστική ή Ρινοδιαφραγματοπλαστική ή Ταυτόχρονη πλαστική μύτης και ρινικού διαφράγματος, είναι η χειρουργική επέμβαση που αποκαθιστά όλα τα προβλήματα της μύτης – λειτουργικά και αισθητικά.

Είναι η πιο συχνή επέμβαση της Πλαστικής και Επανορθωτικής χειρουργικής, διότι μεγάλος αριθμός ατόμων εμφανίζει δυσμορφίες της μύτης που οφείλονται είτε σε πρωτοπαθή αίτια, είτε σε δευτεροπαθή, αφενός λόγω τραυματισμών της μύτης και αφετέρου λόγω αποτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων.

Πλαστική Στη Μύτη: Είναι δύσκολη επέμβαση;

Η δυσκολία της πλαστικής στη μύτη οφείλεται στην ανατομική πολυπλοκότητα της μύτης και στις πολλαπλές δυσμορφίες και παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό, τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε (βλέπε “αισθητικά προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν” και “λειτουργικά προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν” )

Για να θεωρηθεί η ρινοπλαστική επιτυχημένη, πρέπει ο χειρουργός να καταφέρει να προσαρμόσει τη μύτη αρμονικά στα περιβάλλοντα μόρια και τα άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου, έτσι ώστε ο ασθενής να μην φαίνεται ότι έχει χειρουργηθεί (εικ.1) .

Είναι λοιπόν εξατομικευμένη επέμβαση όσο καμία άλλη.

Εικ.1α,β. Φαίνεται μετεγχειρητικά (εικ.1β) το πόσο ταιριαστή και προσαρμοσμένη στο πρόσωπο είναι η μύτη, αγγίζοντας τις ιδανικές αναλογίες (βλέπε “αισθητική σημασία & αξία της μύτης, ιδανικές αναλογίες της μύτης” ). Έχει γίνει σημαντική εκλέπτυνση και μικρή ανύψωση της κορυφής, έχει αφαιρεθεί ο ύβος και έχει ευθιασθεί η ρινική πυραμίδα. Ακόμη έχει ευθιασθεί το ρινικό διάφραγμα και έχει γίνει συρρίκνωση των κάτω ρινικών κογχών με ραδιοσυχνότητες. Είναι μια απολύτως επιτυχημένη ρινοπλαστική.

Όταν πραγματοποιηθεί με επιτυχία, “μεταμορφώνει” προς το καλύτερο τον ασθενή διορθώνοντας όχι μόνο τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα αλλά και τα επακόλουθα ψυχολογικά.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Τι περιλαμβάνει η σύγχρονη ρινοπλαστική;

H σύγχρονη ρινοπλαστική περιλαμβάνει:

Η ρινοπλαστική περιλαμβάνει:

 • την πλαστική της κορυφής της μύτης (βλέπε στο “Φωτογραφίες – Video” τις διάφορες δυσμορφίες της κορυφής
 • την πλαστική της ράχης της μύτης (βλέπε στο “Φωτογραφίες – Video” την ομάδα “μύτη με ύβο” κλπ.

Η πλαστική της κορυφής της μύτης θεωρείται το δυσκολότερο κομμάτι της ρινοπλαστικής και απαιτεί εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό (βλέπε στις φωτογραφίες στις ομάδες “Μύτη με φαρδιά κορυφή”, “Μύτη μεγάλη”, “Μύτη με πεσμένη κορυφή”, “Μύτη με υπερπροβάλλουσα κορυφή” κλπ. τις διάφορες δυσμορφίες της κορυφής και την τέλεια αποκατάστασή τους.

Στην ερώτηση: Τι ακριβώς σημαίνει αποτυχημένη ρινοπλαστική; στο “Ρινοπλαστική – Ερωτήσεις” όσο και στο “Φωτογραφίες – Video” στην ομάδα “μύτη μετά από ανεπιτυχή (αποτυχημένη) επέμβαση από άλλο χειρουργό” μπορείτε να δείτε τα καταστροφικά αποτελέσματα που μπορούν να προκληθούν μετά από λανθασμένη χειρουργική παρέμβαση.

Ιδιαίτεροι χειρισμοί και πάντα ανάλογα με το πρόβλημα της κάθε περίπτωσης έχει η πλαστική της κορυφής για την δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας (βλέπε “Τι είναι η ρινική βαλβίδα”, “Τι προκαλεί η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας”, “Που οφείλεται η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας”, “Πως γίνεται η διάγνωση της δυσλειτουργίας της ρινικής βαλβίδας”, και “Πως αντιμετωπίζεται η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας”).

Η αποκατάσταση της δυσλειτουργίας της ρινικής βαλβίδας, αποτελεί την κορωνίδα της ρινοπλαστικής και δείχνει την μεγάλη αξία της επέμβασης. Διότι η σύγχρονη ρινοπλαστική δεν είναι απλά μια αισθητική επέμβαση όπως εθεωρείτο παλιότερα αλλά μια μεγάλη λειτουργική και επανορθωτική επέμβαση σε περιπτώσεις τραυματισμών, ανατομικών ανωμαλιών και αποτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων.

Συμπερασματικά: Η σημασία του έμπειρου πλαστικού χειρουργού

Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι σημαντικό η ρινοπλαστική να γίνει από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό μετά από λεπτομερή προεγχειρητική μελέτη και επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την κάθε περίπτωση. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε άριστα αποτελέσματα με την 1η επέμβαση (εικ.1).

Συχνές ερωτήσεις για τη ρινοπλαστική

Μπορείτε να δείτε παρακάτω τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ρινοπλαστική και να πάρετε τις σωστές και ειλικρινείς απαντήσεις από τον κ. Κόλλια Παναγιώτη. Οι απαντήσεις έχουν βγεί από την προσωπική εμπειρία του γιατρού και τις τεχνικές που εφαρμόζει και εκφράζουν και την φιλοσοφία του και την σχέση του με την λειτουργική ρινοπλαστική.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Γιατρέ θα ήθελα μια ωραία “γαλλική” μύτη όπως αυτήν εδώ στην φωτογραφία. Μπορείτε να την πετύχετε;

Αυτό που με ρωτάτε δεν είναι σωστό, διότι αυτή η ωραία μύτη ταιριάζει σ’ αυτόν τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Εάν υπήρχε η δυνατότητα να την τοποθετήσουμε στο δικό σας πρόσωπο, το αποτέλεσμα ίσως να ήταν απογοητευτικό. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι με την ρινοπλαστική θα βελτιώσουμε την δική σας συγκεκριμένη μύτη έτσι ώστε να είναι αρμονικά προσαρμοσμένη και ταιριαστή στο πρόσωπό σας.

Μία μύτη που θα έχει τις σωστές διαστάσεις και αναλογίες (δηλαδή δεν θα είναι ούτε μεγάλη ούτε μικρή), και θα είναι τόσο φυσική ώστε να μην φαίνεται ότι είναι χειρουργημένη. Έτσι όταν σας δουν οι άλλοι να πουν: «Τι έκανες και ομόρφυνες;» χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια, που οφείλεται η αλλαγή στο πρόσωπό σας (εκτός βέβαια εάν η δυσμορφία της μύτης σας είναι πολύ μεγάλη και εμφανής). Αυτή είναι και η φιλοσοφία μου σχετικά με την επέμβαση και αυτός είναι και ο χειρουργικός μου στόχος.

Θα ήθελα να μου εξηγήσετε την όλη διαδικασία της επέμβασης της ρινοπλαστικής. Πόσο θα ταλαιπωρηθώ; Θα πονάω;

 • Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου θα κάνετε εισαγωγή στην κλινική όπου και θα γίνει ο απαραίτητος προεγχειρητικός (αιματολογικός, ακτινολογικός και καρδιολογικός) έλεγχος.
 • Ακολούθως θα πάμε στο χειρουργείο όπου με γενική νάρκωση θα χειρουργηθείτε. Η όλη διαδικασία (νάρκωση-επέμβαση-ανάνηψη) θα διαρκέσει γύρω στις τρεις ώρες και εσείς μετά θα επιστρέψετε στο κρεβάτι σας.
 • Η μύτη σας θα είναι ελαφρά πωματισμένη αλλά θα μπορείτε να αναπνέετε (από τη μύτη) αφού θα έχουν τοποθετηθεί δυο σωληνάκια μεταξύ των γαζών. Βοηθητικά θα αναπνέετε και από το στόμα. Ο πωματισμός τοποθετείται λόγω της πλαστικής του ρινικού διαφράγματος που προηγείται της αισθητικής αποκατάστασης.
 • Θα έχετε ένα μικρό γύψινο νάρθηκα στην μύτη για 5-6 ημέρες (εικ.1).
Εικ.1α,β.Φαίνεται ο γύψινος νάρθηκας που προστατεύει τη μύτη τις πρώτες 5-6 ημέρες (εικ.1α). Εδώ βρισκόμαστε στην 6η μετεγχειρητική ημέρα, ακριβώς πριν αφαιρεθεί και μπορείτε να δείτε ότι τα πολλά πρηξίματα και οι μελανιές έχουν σχεδόν υποχωρήσει. Ακόμη μπορείτε να δείτε το πολύ καλό αποτέλεσμα αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα (εικ1β), όπως επίσης το ότι η μύτη δεν είναι πάρα πολύ πρησμένη.
Εικ.1γ,δ. Φαίνεται το αποτέλεσμα την 6η μετεγχειρητική ημέρα (εικ.1γ) και το τελικό αποτέλεσμα 6 μήνες μετά την επέμβαση (εικ1δ) όπου οι αναλογίες της μύτης είναι οι ιδανικές σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο (βλέπε αισθητική αξία της μύτης). Το καλό αποτέλεσμα το βλέπει ο ασθενής από την στιγμή που βγαίνει ο γύψινος νάρθηκας, ενώ ο γιατρός το βλέπει τελειώνοντας το χειρουργείο πριν τοποθετήσει το νάρθηκα.
 • Θα βάζετε κρύες κομπρέσες τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση γύρω από τα μάτια για να μην δημιουργηθούν μεγάλα αιματώματα (μελανιές) και οιδήματα (πρηξίματα). Αυτά δημιουργούνται την πρώτη ημέρα, διατηρούνται την επόμενη και ακολούθως αρχίζει η υποχώρησή τους. Το μέγεθος τους ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
 • Το βράδυ θα δειπνήσετε ελαφρά στην κλινική.
 • Την επόμενη ημέρα θα αφαιρεθεί ο ήπιος πωματισμός στην κλινική και ακολούθως θα πάτε σπίτι σας με τα σωληνάκια και τον γύψινο νάρθηκα. Τα σωληνάκια (doyle) θα σας βοηθήσουν και θα αναπνέετε από την μύτη την πρώτη δύσκολη εβδομάδα που η μύτη σας θα έχει οίδημα και κρούστες. Θα αφαιρεθούν την 5η-6η μετεγχειρητική ημέρα μαζί με τον γύψινο νάρθηκα.
 • Την 5η-6η μετεγχειρητική ημέρα θα αφαιρεθεί ο γύψινος νάρθηκας και θα δείτε για πρώτη φορά το αποτέλεσμα. Θα πρέπει όμως να φοράτε τον νάρθηκα κατά την διάρκεια του ύπνου για ακόμη 1 εβδομάδα.
 • Θα προσέχετε να μην χτυπήσετε την μύτη και δεν θα φορέσετε γυαλιά για 1 μήνα περίπου.
 • Η μύτη σας θα είναι πρησμένη (χρειάζονται: 7-10 ημέρες για να φύγουν τα πολλά οιδήματα και οι μελανιές (εικ.1α,β), 1 μήνας για 80-90%αποκατάσταση και μέχρι 6 μήνες για να επανέλθει πλήρως η αισθητικότητα στην κορυφή της μύτης (να μην την νιώθετε μουδιασμένη).
 • Μετά την αφαίρεση του γύψινου νάρθηκα θα μπορείτε σιγά-σιγά να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ότι καθ΄ όλη την παραπάνω διαδικασία, δεν θα πονέσετε σχεδόν καθόλου. Αυτό είναι στατιστικά αποδεδειγμένο από όλους τους χειρουργημένους ασθενείς μου. Θα υπάρχει όμως μια σχετική δυσφορία τις πρώτες ημέρες που δεν θα αναπνέετε καλά από τη μύτη

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Δηλαδή γιατρέ αν δεν έχω στραβό διάφραγμα και χρειάζομαι μόνο αισθητική αποκατάσταση δεν θα ταλαιπωρηθώ καθόλου;

Το σωστό είναι να γνωρίζετε ότι και να μην έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα με το διάφραγμα, θα πρέπει να το ευθιάσουμε για να μην έχετε πρόβλημα αναπνοής ούτε μετά την επέμβαση όταν η μύτη πιθανότατα θα έχει στενέψει με την ρινοπλαστική.

Εγώ προσωπικά επεμβαίνω και στο διάφραγμα στο περίπου 99%  των επεμβάσεών μου διότι πάντοτε οι ρινοπλαστικές μου είναι λειτουργικές.

Εάν όμως είστε από τους λίγους τυχερούς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα λειτουργικό, αναπνέουν φυσιολογικά και το διάφραγμα και οι κόγχες δεν χρειάζεται να πειραχθούν, δεν θα έχετε ταλαιπωρία σχεδόν καθόλου. Δεν θα υπάρχει πωματισμός και θα αναπνέετε από τη μύτη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.

Εδώ θα πρέπει να σας ξαναπώ ότι η επέμβαση όσο και σας ακούγεται περίεργο δεν έχει καθόλου πόνο.

Εκείνο που έχει είναι η μετεγχειρητική δυσφορία τις πρώτες ημέρες που ο χειρουργημένος αναπνέει από το στόμα. Αυτό οφείλεται στην δράση πάνω στις ρινικές κόγχες για την συρρίκνωσή τους. Με οποιαδήποτε τεχνική και να γίνει αυτό (ραδιοσυχνότητες, Laser, κλπ) οι κόγχες ερεθίζονται και χρειάζεται περίπου 1 εβδομάδα για φύγει το οίδημα, να πέσουν οι κρούστες και να αναπνέουμε φυσιολογικά. Δηλαδή εδώ συμβαίνει να μας ταλαιπωρεί η πιο εύκολη από τις 3 επεμβάσεις που γίνονται ταυτόχρονα.

Τελειώνοντας λοιπόν θα σας έλεγα ότι δεν θα ταλαιπωρηθείτε σχεδόν καθόλου αν δεν έχετε πρόβλημα με τις ρινικές σας κόγχες.

Έχω ακούσει για ανοικτή και κλειστή ρινοπλαστική. Τι είδους τεχνικές είναι και ποια εσείς προτιμάτε;

Πρόκειται για δύο διαφορετικές τεχνικές με διαφορετικές η κάθε μια ενδείξεις.

 • Στην ανοικτή κάνουμε μεγαλύτερες τομές και έχουμε καλύτερο οπτικό πεδίο. Έχουμε όμως μεγαλύτερη τραυματική επιφάνεια, περισσότερο οίδημα, περισσότερο χρόνο αποκατάστασης και πιθανώς μια ορατή ουλή στην στυλίδα (μεταξύ των ρουθουνιών).
 • Στην κλειστή κάνουμε μικρότερες τομές και έχουμε μικρότερη τραυματική επιφάνεια, λιγότερο χρόνο αποκατάστασης και κανένα εξωτερικό σημάδι.

Η κάθε τεχνική δηλαδή έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Καλύτερη τεχνική είναι εκείνη που μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα που υπάρχει, με τον καλύτερο και λιγότερο τραυματικό τρόπο.

Στην πράξη η επίλυση των αισθητικών προβλημάτων της μύτης επιτυγχάνεται κατά 90-95%περίπου με την κλειστή τεχνική και τις διάφορες παραλλαγές της. Η ανοικτή προσπέλαση χρειάζεται σε ποσοστό περίπου 5-10%  κυρίως σε περιπτώσεις με πολύ σοβαρά προβλήματα και καταστροφή των ανατομικών στοιχείων μετά από ατύχημα ή μετά από ανεπιτυχή ρινοπλαστική.

Αυτό που προτιμώ εγώ είναι η εφαρμογή της τεχνικής εκείνης που χρειάζεται ο κάθε υποψήφιος ανάλογα με το πρόβλημα που έχει. Κατά 90-95%εφαρμόζω την κλειστή και σε ποσοστό 5-10%την ανοικτή προσπέλαση. Πολλές φορές συνθέτω τις διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις ώστε να επιτύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι ποσοστό επιτυχίας μπορεί να περιμένω μετά από επέμβαση ρινοπλαστικής;

Εάν ο χειρουργός είναι εξειδικευμένος και έμπειρος το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα επιτυχημένο. Μπορεί να μην είναι πάντα το άριστο και το ιδανικό – αυτό εξαρτάται από το είδος της δυσμορφίας- αλλά θα είναι σίγουρα καλό.

Το να μην επιτύχουμε στο 100%τον στόχο μας μπορεί να οφείλεται και σε αστάθμητους παράγοντες του κάθε οργανισμού, ή σε κάποιο τραυματισμό ή πίεση από τον γύψινο νάρθηκα κ.λ.π.

Ιδιαίτερα σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, παντού και στα καλύτερα χέρια σε όλο τον κόσμο, υπάρχει περίπου ένα ποσοστό γύρω στο 5% -10% , που χρειάζεται να γίνει μια δεύτερη μικρή διορθωτική επέμβαση. Σημασία όμως έχει να είμαστε σε θέση να διορθώσουμε 100%το μικροπρόβλημα που πιθανόν να προκύψει. Αυτό θα συμβεί αν δεν έχουμε καταστρέψει τους ιστούς οπότε η αποκατάσταση θα είναι δύσκολη έως αδύνατη (βλέπε “φωτογραφίες μετά από ανεπιτυχή επέμβαση άλλων χειρουργών”).

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να υποβληθεί κάποιος σε ρινοπλαστική; Ποια εποχή είναι η καλύτερη;

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται μετά τα 17-18 χρόνια, οπότε και έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σώματος, ενώ δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός προς τα πάνω. Είναι όμως καλύτερα να αποφεύγουμε την επέμβαση σε άτομα πάνω από 65 ετών, εκτός εάν υπάρχει σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα. Όλες τις εποχές μπορεί να γίνει η επέμβαση.

Η καλύτερη ηλικία και εποχή όμως θα έλεγα ότι είναι εκείνη στην οποία είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην όλη διαδικασία. Όταν το θέλουμε πραγματικά και πιστεύουμε ότι βρήκαμε και τον χειρουργό που μας εμπνέει εμπιστοσύνη.

Είναι ακίνδυνη επέμβαση γιατρέ η ρινοπλαστική; Φοβάμαι και την νάρκωση. Μπορώ να χειρουργηθώ με τοπική αναισθησία;

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχει θεωρητικά ένας μικρός κίνδυνος επιπλοκών (αιμορραγία, λοίμωξη, κίνδυνοι από την νάρκωση κ.λ.π).

Όμως αυτοί οι κίνδυνοι μηδενίζονται όταν:

 1. Η επέμβαση γίνεται σε σωστά εξοπλισμένο και οργανωμένο κέντρο
 2. Ο ασθενής υποβάλλεται στον απαραίτητο προεγχειρητικό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο
 3. Ο χειρουργός είναι εξειδικευμένος και έμπειρος
 4. Συνεργάζεται με Αναισθησιολόγο εξειδικευμένο και έμπειρο σε Ωτορινολαρυγγολογικά περιστατικά.

Εγώ προσωπικά χειρουργώ με γενική αναισθησία τους ασθενείς μου, γιατί πιστεύω ότι με την τοπική αναισθησία οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι και η επέμβαση συνολικά είναι πολύ πιο δύσκολη. Ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις οπίσθιας απόφραξης των ρινικών θαλαμών από άκανθες κ.λ.π., η προσέγγιση είναι αδύνατη με την τοπική αναισθησία και η επέμβαση δεν γίνεται σωστά και ολοκληρωμένα.

Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος χειρουργός γι΄ αυτή την επέμβαση; Ο Πλαστικός Χειρουργός ή ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος;

Ο πιο κατάλληλος γιατρός-χειρουργός είναι αυτός που ξέρει να κάνει σωστά ολόκληρη την επέμβαση.

Σας είπα και πιο πάνω ότι επιδιώκουμε να επιλύσουμε όλα τα λειτουργικά προβλήματα και όλες τις αισθητικές δυσμορφίες με μία και μόνο επέμβαση την «Ρινοδιαφραγματοπλαστική». Αν ο γιατρός είναι σε θέση να αρχίσει και να τελειώσει την επέμβαση με επιτυχία τότε είναι κατάλληλος γι΄ αυτήν. Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι δεν είναι σωστό να αρχίσει ένας γιατρός μια επέμβαση και να την τελειώσει ένας άλλος.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δυνατότητα του Πλαστικού Χειρουργού να κάνει την επέμβαση, άλλωστε το λέει η ίδια η λέξη Ρινο-πλαστική.

Εκείνο όμως που μπορεί να αμφισβητηθεί και για τους δύο είναι η ικανότητά τους για να την κάνουν. Διότι είναι μια δύσκολη επέμβαση και απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση και πολλές γνώσεις για να αντιμετωπισθεί και η τελευταία λεπτομέρεια ώστε η ρινοπλαστική να στεφθεί από επιτυχία και να μην θεωρηθεί αποτυχημένη.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Τι ακριβώς σημαίνει αποτυχημένη ρινοπλαστική;

1. Αποτυχημένη θεωρείται η ρινοπλαστική εκείνη με την οποία δεν εκπληρώθηκαν οι στόχοι για τους οποίους έγινε, δηλαδή δεν βελτιώθηκε ούτε η αναπνευστική λειτουργία ούτε οι αισθητικές δυσμορφίες της μύτης.

Ακόμα περισσότερο αποτυχημένη, θα έλεγα καταστροφική είναι εκείνη η ρινοπλαστική που δημιούργησε δυσμορφία χειρότερη από την προϋπάρχουσα.

2. Σε μικρότερο βαθμό αποτυχημένες θεωρούνται όλες οι ρινοπλαστικές με τα πιο κάτω μετεγχειρητικά αποτελέσματα που είναι πιο εύκολο να διορθωθούν.

 • Δεν αποκαταστάθηκε η δυσκολία αναπνοής από τη μύτη και ο ασθενής εξακολουθεί να αναπνέει από το στόμα, παρότι αισθητικά μπορεί να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Υπάρχει η δυνατότητα διορθωτικής επέμβασης στο διάφραγμα.
 • Δεν αποκαταστάθηκε τελείως η εξωτερική δυσμορφία της μύτης (αποτυχία αισθητικής αποκατάστασης) παρότι αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της αναπνοής. Υπάρχει η δυνατότητα διορθωτικής επέμβασης για τις εξωτερικές δυσμορφίες.
 • Δεν αποκαταστάθηκε κανένα πρόβλημα ούτε η δυσκολία στην αναπνοή, ούτε η εξωτερική δυσμορφία. Υπάρχει η δυνατότητα διορθωτικής επέμβασης (πλήρης revision επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα και πλαστική μύτης).

Οι ασθενείς μετά από αποτυχημένες επεμβάσεις άλλων χειρουργών προσέρχονται δικαιολογημένα θυμωμένοι με τον χειρουργό που τους χειρούργησε και είναι δύσκολο να δεχθούν μια νέα αποτυχία. Ο κ. Κόλλιας που σημειωτέον έχει διορθώσει τις αποτυχημένες επεμβάσεις πάρα πολλών χειρουργών, συμμερίζεται την κατάστασή τους, τους εξηγεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν και ότι θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατόν. Οι ασθενείς ενημερώνονται πλήρως για τις δυνατότητες της βελτίωσης που υπάρχουν και αναλόγως αποφασίζουν εάν θα προχωρήσουν σε διορθωτική επέμβαση.

Πολλές φωτογραφίες διορθωτικών επεμβάσεων σε αποτυχημένες ρινοπλαστικές άλλων χειρουργών, που έχουν γίνει από τον κ. Κόλλια μπορείτε να δείτε στο “Φωτογραφίες – Video” στην ομάδα “μύτες μετά από αποτυχημένη επέμβαση άλλων χειρουργών”.