Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Το διάφραγμα είναι το οστέινο και χόνδρινο τμήμα στο κέντρο του εσωτερικού της μύτης που αφ΄ ενός την στηρίζει και αφ΄ ετέρου την χωρίζει σε δεξιά και αριστερή ρινική θαλάμη. Σε πολλούς ανθρώπους δεν είναι ευθύ, όπως θα έπρεπε, αλλά «στραβό» και η κατάσταση αυτή ονομάζεται Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Το «στράβωμα» μπορεί να αφορά το χόνδρινο ή το οστέινο τμήμα ή και τα δύο. Οφείλεται είτε σε αίτια γονιδιακά (κληρονομικά) είτε επίκτητα, μετά από τραυματισμούς και χτυπήματα της μύτης.

Όταν κάποιος διαθέτει στραβό ρινικό διάφραγμα, ο ρινικός αεραγωγός υπολειτουργεί και επομένως ο ασθενής έχει την αίσθηση ότι η μύτη του είναι συνέχεια μπουκωμένη. Η σκολίωση του διαφράγματος, ή πιο απλά το στραβό διάφραγμα, προκαλεί έντονη εμφάνιση των συμπτωμάτων τις ώρες που ο ασθενής βρίσκεται σε εγρήγορση (γυμναστική, περπάτημα) αλλά και όταν αναπαύεται όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η έντονη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις εξωτερική δυσμορφία της μύτης. 

Διάφραγμα και ρινοπλαστική: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος;

Ο ασθενής που πάσχει από σκολίωση του διαφράγματος εμφανίζει συχνά τα εξής συμπτώματα:

 • Δυσκολία στην αναπνοή, η οποία μπορεί να εμφανιστεί πιο έντονα κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης
 • Έντονο αίσθημα κούρασης εξαιτίας της κακής οξυγόνωσης του εγκεφάλου
 • Ροχαλητό και υπνική άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου – η υπνική άπνοια, αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία του ασθενούς
 • Ίσως διαταραχές της όσφρησης
 • Συχνούς πονοκεφάλους τύπου ημικρανίας.

Ο Χειρουργός ΩΡΛ Παναγιώτης Κόλλιας εξειδικεύεται στη Ρινοπλαστική και διαθέτει στο ενεργητικό του πλήθος απαιτητικών επεμβάσεων Λειτουργικής, Αισθητικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής. Επικοινωνήστε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες στις επεμβάσεις για διάφραγμα και ρινοπλαστική και προγραμματίστε το ραντεβού σας για σωστή επιστημονική εκτίμηση και εξατομικευμένη θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

Με την εξέλιξη της ιατρικής, υπάρχει πλέον πληθώρα επιλογών για τη διόρθωση της αναπνευστικής λειτουργίας και τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της σκολίωσης του διαφράγματος υποστηρίζονται οι παρακάτω μέθοδοι:

 • κλασική διαφραγματοπλαστική (septoplasty)
 • αναίμακτη διαφραγματοπλαστική με laser
 • αναίμακτη διαφραγματοπλαστική με υπέρηχους

Για τη σωστή επιλογή μεθόδου θεραπείας είναι αναγκαίο να έχει προηγηθεί προεγχειρητική εξέταση με τη χρήση ειδικής κάμερας μέσω ενδοσκοπίου. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να γίνει ακριβής διάγνωση και εκτίμηση της κατάστασης από τον Ρινοχειρουργό. Πάντως επειδή το πρόβλημα συνήθως αφορά και τις οστέινες και τις χόνδρινες περιοχές του ρινικού διαφράγματος, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τον σύγχρονο χειρουργικό ευθειασμό ολόκληρου του ρινικού διαφράγματος. Η χειρουργική επέμβαση αυτή, μπορεί να διορθώσει όλα τα προβλήματα, τόσο στην χόνδρινη όσο και στις οστέινες περιοχές του.

Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος πρέπει να γίνεται μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σκελετού δηλαδή μετά τα 17 – 18 χρόνια. Εξαίρεση του κανόνα αποτελούν οι πολύ σοβαρές περιπτώσεις – κυρίως μετατραυματικές – σε παιδιά στις οποίες όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην καταστραφεί ο τετράπλευρος χόνδρος, που σημειωτέον δεν αναγεννάται. Γίνεται με γενική αναισθησία γιατί είναι μεγάλη επέμβαση.

Διάφραγμα και ρινοπλαστική: Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Σε περιπτώσεις – κυρίως μετατραυματικές με έντονη απόκλιση του ρινικού διαφράγματος, συνήθως συνυπάρχει και απόκλιση και στράβωμα της ρινικής πυραμίδας. Το αποτέλεσμα είναι να φαίνεται στραβή (κυρίως σαν μπανάνα – banana deformity) και η εξωτερική μύτη.

Η αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με την κλασική τεχνική ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος. Επομένως, προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, εκτελείται ταυτόχρονα με την διαφραγματοπλαστική και μια ανοιχτή ή κλειστή ρινοπλαστική.

Η επέμβαση για διάφραγμα και ρινοπλαστική πραγματοποιείται με τον συνδυασμό χειρουργικών τεχνικών. Πολλές φορές γίνεται χρήση αυτομοσχευμάτων χόνδρινων ή οστέινων για την επαναφορά στη διευθέτηση του ρινικού διαφράγματος. Τα αυτομοσχεύμετα αυτά είναι τμήματα χόνδρινα ή οστέινα που αφαιρούνται κατά την διάρκεια του χειρουργείου από τη θέση στην οποία έχουν μετατοπισθεί κατά τον τραυματισμό. Έπειτα τοποθετούνται σε άλλη θέση για να μας επιλύσουν το πρόβλημα (λειτουργικό ή αισθητικό).

Διαφραγματοπλαστική με υπέρηχους

Η διαδικασία διόρθωσης του διαφράγματος με υπέρηχους είναι μια νέα τεχνική. Όταν η σκολίωση του ρινικού συστήματος εντοπίζεται (πολύ σπάνια) μόνο στο χόνδρινο τμήμα του, τότε η ιδανική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με υπέρηχους.

Η διαδικασία αυτή υλοποιείται με την χρήση ενός μηχανήματος που δημιουργεί ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων οι οποίες μεταδίδονται στο τμήμα του συστήματος όπου πραγματοποιείται η κόψη. Το κοπτικό μέρος του συστήματος αποτελείται από ένα νυστέρι τιτανίου. Με την κεφαλή του υπέρηχου πραγματοποιείται η παρέμβαση στο τμήμα του χόνδρου που πρέπει να αφαιρεθεί.

Διαφραγματοπλαστική με laser

Όπως και η διόρθωση με υπέρηχους, έτσι και η διόρθωση διαφράγματος με laser αποτελεί μία νέα τεχνική στην οριστική θεραπεία του σκολιού ρινικού διαφράγματος. Και οι δύο τεχνικές προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούνται στις κατάλληλες περιπτώσεις. Τέτοιες είναι οι ασθενείς που πάσχουν από μικρού βαθμού σκολίωση του χόνδρινου ρινικού διαφράγματος.

 Οι μέθοδοι αντιμετώπισης μέσω υπερήχων και laser θεωρούνται οι πιο συνηθισμένες και αποτελεσματικές τεχνικές για την αποκατάσταση κυρίως των υπερτροφικών κάτω ρινικών κογχών. Μάλιστα, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχεςαποτελούν επίσης αιτία για την δυσκολία στην αναπνοή.

Η Διαφραγματοπλαστική μπορεί να γίνει σαν μεμονωμένη επέμβαση, ή να συνδυαστεί με επέμβαση στις κάτω ρινικές κόγχες ή και με ταυτόχρονη αισθητική ρινοπλαστική.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η διαφραγματοπλαστική δεν είναι μια εύκολη επέμβαση!!! Έχει παρατηρηθεί πληθώρα περιστατικών με ανεπιτυχή επέμβαση στο διάφραγμα που παρουσίασαν επιδείνωση της δυσκολίας στην αναπνοή αλλά και εξωτερικές δυσμορφίες, με πιο συχνή την πτώση της κορυφής της μύτης. Η διόρθωση αυτή απαιτεί μια δύσκολη ρινοπλαστική.

Διάφραγμα και ρινοπλαστική: Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Ανάλογα με την τεχνική διόρθωσης την οποία προτείνει ο Ρινοχειρουργός ως πιο κατάλληλη για κάθε ασθενή, υπάρχουν και οι ανάλογες μετεγχειρητικές οδηγίες. Οι πιο γενικές και εξίσου χρήσιμες συμβουλές, ανεξαρτήτως τεχνικής διόρθωσης, είναι οι εξής:

 • Είναι μια από τις πιο ανώδυνες επεμβάσεις, όπου ο χειρουργημένος δεν χρειάζεται συνήθως να πάρει ούτε παυσίπονο.
 • Ο πωματισμός είναι πολύ ελαφρύς. Τοποθετείται ένα σωληνάκι και μία γάζα Fucidin μέσα σε γάντι σε κάθε ρουθούνι, που βοηθάει τον χειρουργημένο να αναπνέει από τη μύτη, από την ίδια μέρα της επέμβασης. Ο πωματισμός αφαιρείται την επόμενη ημέρα, τα σωληνάκια παραμένουν και βοηθούν τον χειρουργημένο να αναπνέει καλύτερα για την πρώτη δύσκολη εβδομάδα.
 • Αποφυγή έντονης σωματικής κόπωσης.
 • Αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες.
 • Καθαρισμοί της μύτης (ρινοπλύσεις) με διαλύματα φυσιολογικού ορού, για διάστημα 10-15 ημερών για την απόπτωση των εφελκίδων και την ανάπλαση του βλεννογόνου.
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
Facebook