Μια συχνή αιτία που προκαλία δυσκολία στην αναπνοή από την μύτη είναι η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας.

Η ρινική βαλβίδα ρυθμίζει τη ροή του αέρα που εισέρχεται στη μύτη. Πρόκειται για την γωνία που δημιουργείται εσωτερικά στη μύτη μεταξύ διαφράγματος και πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων. Στις περιπτώσεις που δυσλειτουργεί, η εσωτερική αυτή γωνία κλείνει, με αποτέλεσμα να παρατηρείται εξωτερικά κατά την εισπνοή (κυρίως τη βαθιά) το κλείσιμο των ρουθουνιών (collapse). Υπάρχουν πολλές παραλλαγές όπου δεν φαίνεται εξωτερικά το κλείσιμο αλλά χαρακτηριστικά ακούγεται πολύ έντονα η δυσκολία εισπνοή. Το Collapse είναι αμφοτερόπλευρο ή ετερόπλευρο. Οφείλεται σε διάφορες ανατομικές ανωμαλίες της μύτης, κυρίως των πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων (λεπτά τοιχώματα).

VIDEO

Η διάγνωση της είναι πολύ εύκολη και γίνεται τις περισσότερες φορές από τον ίδιο τον πάσχοντα. Κοιτώντας στον καθρέφτη βλέπει το κλείσιμο της μύτης του κατά την εισπνοή. Αν τραβήξουμε τα μάγουλα προς τα έξω ή ανυψώσουμε την κορυφή της μύτης βλέπουμε την βελτίωση της αναπνοής και επιβεβαιώνουμε την διάγνωση.

Μεγάλος αριθμός ασθενών με επισκέπτονται γνωρίζοντας ήδη οτι έχουν δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας, κάτι έχουν καταλάβει από μόνοι τους κάνοντας την παραπάνω διαδικασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πολύ συχνά αυτή η τόσο χαρακτηριστική και εύκολη διάγνωση παραβλέπεται από την πλειοψηφία των Ωτορινολαρυγγολόγων και δεν αναφερεται στον ασθενή!!! Υποβάλλονται άσκοπα σε εγχείρηση του ρινικού διαφράγματος και των κογχών χωρίς τελικά να έχουν καμία βελτίωση. 

Η επίλυση της δυσλειτουργίας της ρινικής βαλβίδας απαιτεί μια πολύ δύσκολη ρινοπλαστική και δεν μπορει να πραγματοποιηθεί από τους περισσότερους χειρουργούς!!!

Η αποκατάσταση της λειτουργίας της ρινικής βαλβίδας μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο ανεγχείρητη κατάσταση.

Παλιότερα χρησιμοποιούνταν διάφορα μικρά δαχτυλίδια που έβαζαν οι ασθενείς στην μύτη για να κρατούν ανοιχτά τα πλάγια τοιχώματα και να μη συμπίπτουν. Μετά χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ακόμη σε αθλητές κυρίως διάφορες ταινίες στο εξωτερικό της μύτης για να έλκουν τα πλάγια τοιχώματα προς τα έξω, κατά την διάρκεια των αγώνων και να βελτιώνεται η αναπνοή τους.

Σήμερα η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας αντιμετωπίζεται χειρουργικά με την λειτουργική ρινοπλαστική.

Facebook