1η επίσκεψη στο ιατρείο

Γράφει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Κόλλιας Παναγιώτης.

Εξέταση, γνωριμία με τον υποψήφιο για επέμβαση

Η πρώτη επίσκεψη είναι μεγάλης διάρκειας (1 ώρας περίπου) και περιλαμβάνει την εξέταση, την συζήτηση με τον ασθενή, την φωτογράφιση και την επεξεργασία των φωτογραφιών.

Ο γιατρός συζητώντας και απατώντας σε όλες τις ερωτήσεις θα αξιολογήσει γενικά τον υποψήφιο για επέμβαση και θα καταλάβει τις προσδοκίες που έχει από την ρινοπλαστική. Ομοίως ο υποψήφιος γνωρίζει τον γιατρό και γενικά αναπτύσσεται μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για την καλή έκβαση της επέμβασης.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Με την συζήτηση αναδεικνύονται συνήθως τα εξής:

1ον) Οι περισσότεροι υποψήφιοι για ρινοπλαστική που προσέρχονται στο ιατρείο αναφέρουν σαν κύρια αιτία την δυσκολία στην αναπνοή (βλέπε “λειτουργικά προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν”) και θεωρούν σκόπιμο, με την ευκαιρία του χειρουργείου για την λειτουργική αποκατάσταση, να βελτιώσουν και κάποια αισθητική δυσμορφία που συνυπάρχει. (βλέπε “Αισθητικά προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν”)

2ον) Άλλοι προσέρχονται με κύριο αίτημα την αισθητική αποκατάσταση μιας ή πολλαπλών αισθητικών δυσμορφιών.

3ον) Κάποιοι προβάλλουν σαν κύριο πρόβλημα την δυσκολία στην αναπνοή ενώ τους απασχολεί η αισθητική αποκατάσταση της μύτης τους. Ο γιατρός θα τους βοηθήσει να αποδεχθούν το πραγματικό τους πρόβλημα και να καταλάβουν ότι δεν είναι κακό να διορθώσουν μια αισθητική τους ατέλεια στην σημερινή εποχή του έντονου ανταγωνισμού και των υψηλών απαιτήσεων της κοινωνίας. Πολλές φορές σε νεαρούς υποψήφιους για επέμβαση οι γονείς είναι αυτοί που αντιδρούν στην στην ιδέα μιας αισθητικής επέμβασης. Ο γιατρός θα πρέπει να τους βοηθήσει να δεχθούν ότι ίσως το παιδί τους υποφέρει με το συγκεκριμένο του πρόβλημα και δεν πρέπει να του απαγορεύουν να χειρουργηθεί.

4ον) Τέλος μερικοί υποψήφιοι προσέρχονται για καθαρά λειτουργικό πρόβλημα πιστεύοντας ότι πάσχουν από σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Αν κατά την εξέταση ο κ. Κόλλιας διαπιστώσει ότι πάσχουν από δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας, (βλέπε “Τι προκαλεί η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας”) τους εξηγεί ότι μόνο με την λειτουργική ρινοπλαστική έχουν ελπίδα για την επίλυση του λειτουργικού τους προβλήματος. Παρεμπιπτόντως δε με την ευκαιρία θα λυθεί και κάποια πιθανή αισθητική δυσμορφία (π.χ. η πτώση της κορυφής κ.λ.π).

Ο κ. Κόλλιας αφού ακούσει προσεκτικά τον λόγο για τον οποίο προσήλθε ο ασθενής, θα ενημερωθεί για το πώς και πότε προέκυψε το πρόβλημα της μύτης, θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό για να διαπιστώσει αν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας, και θα τον εξετάσει προσεκτικά.

Θα αξιολογήσει σωστά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και εφ΄ όσον κρίνει ότι πρέπει να τον χειρουργήσει, θα τον ενημερώσει για την επέμβαση, θα του δείξει το υψηλό επίπεδο των αποτελεσμάτων του σε άλλους ασθενείς που είχαν παρόμοιο πρόβλημα χρησιμοποιώντας το φωτογραφικό του αρχείο (βλέπε τις διάφορες δυσμορφίες στις “Φωτογραφίες και Video”) και θα του απαντήσει με ειλικρίνεια σε όλες του τις ερωτήσεις, λύνοντάς του κάθε απορία (βλέπε κατάλογο με τις “ερωτήσεις – απαντήσεις“).

Ακολούθως θα τον φωτογραφίσει λαμβάνοντας τουλάχιστον επτά λήψεις-προβολές: Πρόσθια (face view), Αριστερή και δεξιά λοξή προβολή (Oblique view), Αριστερή και δεξιά πλάγια προβολή (Profile view), Βασική προβολή (Base view) και Οπίσθια προβολή (skyline view).

Η 1η επίσκεψη ολοκληρώνεται με την επεξεργασία των φωτογραφιών στον υπολογιστή (βλέπε Φωτογράφιση -Επεξεργασία των φωτογραφιών)